Hundra år i samma klass

HUNDRA ÅR I SAMMA KLASS - SERIE OCH MUSIK


En tvådelad historia, i två skilda genrer. Serieboken är del ett och musiken del två i berättelsen om mormor Ester och hennes elva barn. En historia om människosyn där dåtid flyter ihop med nutid.


Boken finns i bokhandeln, och skivan skaffas via Maräng records.

Musiken finns på Spotify men går också att lyssna på här nere.

En musikvideo med teckningar från boken.

BAKGRUND


Min mormor Ester och hennes elva barn kördes iväg från hemkommunen i slutet av 1950-talet. Barnen omhändertogs och placerades på fosterhem. Jag har burit med mig den här historien hela mitt vuxna liv, och sen början av 2000-talet har jag funderat på ett sätt att berätta den.

 

2005 sände SVT Thomas Kangers dokumentärfilm Stulen barndom, vilket ledde till en intensiv debatt, och fick regeringen att tillsätta vanvårdsutredningen. Jag insåg då att historien om mormor också tillhörde mig, och att den måste berättas, på alla möjliga sätt. Det blev så uppenbart att maktens människor inte har nån inblick i det här sociala skiktet. Det är inte deras ungar det handlar om.

 

Våren 2011 skrev jag en låt om mormor; Kläder dockor teckningar, som sedan kom att bli någon slags nyckellåt. Under skrivandet ramlade det fram flera andra låtar som hängde ihop med historien. Det slog mig då att musik skulle göra delar av berättelsen mer hanterbar. Och tanken på en tvådelad berättelse tog form - En första tecknad del om mormor, och en andra del med musik, om det som hände barnen. Jag ville öppna upp historierna, göra de mer allmänna, och koppla det till nutid. Avsikten var att spegla hur samhället behandlar de mest utsatta. Inte bara när det gäller vanvårdsfrågan. Det handlar alltid om vem som får berätta historien.


Rent konstnärligt tyckte jag också att det skulle vara intressant att se vad som kunde göras med de bägge uttrycken i kombination.


Optimal press gillade idéen och en publikation var långt planerad, men tyvärr gick förlaget i konkurs innan materialet hann till pressarna. Sedan var det svårt att få något annat förlag att nappa på idén. Till slut vände jag mig till Galago som gav ut serien som en del av en större samling - Hundra år i samma klass. Det blev en bra bok tycker jag, även om musiken samtidigt slängdes ut med badvattnet. Det har sen dess varit oklart vad det skulle bli av det. Ett bra tag åkte jag runt och spelade låtarna på diverse gig, ofta i ABFs regi. Nu, efter några metamorfoser, känns det skönt att det äntligen blivit en platta där återkopplingen till serieberättelsen känns vettig. Musik-syskonet har kommit hem.


Tack till alla kloka vänner och musiker som hjälpt mig att lotsa projektet i hamn! Speciellt tack till Josefine Gustafsson, Isabell Dahlberg, Kristian Svensson, Åsa Bällsten och Samuel Trygger.


Skivan ges ut på skivetiketten Maräng Records och finns även på Spotify.


/Mats

©Mats Källblad